Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fénytúra (Szomolya)

2012.09.27

Fénytúra Szomolya (Ragyogó kövek)


Megosztom olvasóimmal, három évvel ezelőtti élményemet:

Késő tavaszi nap délutánján az önkormányzat hivatalában, üldögéltem, várva a lassan eljövő munkaidő végét. Ekkor egy kissé „eszelős” hölgy rontott be irodámba kétségbeesetten közölve, hogy őt a falu délkeleti határában lévő Kaptárköveknél megtámadta egy „turulmadár”.

Úgy érzetem a magyar mondavilágba cseppentem. Hiába próbáltam bizonygatni, hogy képtelenség amit állít. Végül, mivel nem tágított, a Bükki Nemzeti Park embereivel támogatva kilátogattunk a Kaptárkövekhez, fellelni a turulfészket. Mint kiderült, amit a hölgy állít az félig igaz. Fiókáit féltő uhu bagoly támadta meg, ami a kaptárköveknél fészkelt az egyik mélyebb kő oduban. A Nemzeti park dolgozói a fiókák kirepüléséig szinte hermetikusan lezárta a környéket. Bizonygatták, hogy az uhu fészkelése majdnem olyan kincs, mintha turulfészekre bukkantunk volna, mert az csak a háborítatlan mélyerdőn, magasabb fákra, vagy meredek sziklák peremeire fészkel.

Tény, hogy a kaptárköveknél Szomolyán a kíváncsi, mélyebb érzésű turistát megragadja a hely szelleme, valami ősi szakrális, spirituális élmény. Van itt valami plusz, amit csak hetedik érzékünk él át. Számunkra, akik már többször jártunk itt és a közelben lakunk már régen nem kérdés, hogy a Kaptárkövek ősi pogány áldozati szertartások színtere volt.

Az eltelt időszakban a Kaptárkövek gyakran látogatott idegenforgalmi helyszínné vált. Ennek végső soron örülni kellene, de az is igaz, hogy a helyszín kezd „kultursivataggá” válni. Sokan a köveknél fényképeztetik magukat, sok a kommunális hulladék. Sajnos támad az akác vész. Az akác újra és újra megújulva borzalmas erővel repeszti a sziklákat. Amit az ember nem tud elpusztítani évezredek alatt, azt elintézi az akác. Tudják Önök, hogy az akác az egyetlen olyan cserjefajta, aminek a gyökere savat termel?

A kövekről az interneten is számos fényképet lehet látni. Magam is a fotózás szerelmese vagyok. A Kaptárkövekben fotós szemmel nézve is sok lehetőség van. Magam, mind a energiafeltöltő, mind a fotós élmény miatt több éve látogatom a köveket.

A kulturtámadás elleni védekezés első fázisaként 2012. augusztus hónapban a kaptárkövekhez vezető utat sorompóval zártuk le, jelezve a NAURA 2000 terület határát. A sorompó egyértelműen jelzi: Gépjárművel eddig, ne tovább! A táj a természetet féltő, óvó, bakancsos túrázóé.

Barátommal Daragó Lászlóval méltó partnerre találtam kis községünk kulturkincsei őrzésében, ápolásában. Közel egy éve gyűjtöttük már fényképalbumokban Szomolya értékeit. Közös gondolat volt az: Hogyan is lehetne ezt még különlegesebbé tenni?

Volt Ön már éjszaka a Kaptárköveknél? Tudja Ön, mit üzennek a sziklák a holdfénynél? Tény az is, hogy a Kaptárkövek az éjszakai mágia dokumentum helyei. Az ősi szertartások az éjszaka leple alatt zajlottak a titokzatos, szűk, sötét szurdokvölgyekben.

Már mi sem tudjuk, melyikünkben fogalmazódott meg a gondolat: Mi lenne, ha kivilágítanánk éjszaka a köveket? Az ötlet nem volt teljesen új, mert egy a National Geographic cikk kedvéért Radisics Milán (NaturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége) és csapata a köveket kicsi mécsesekkel kivilágította és erről látványos, szép riportot fogalmazott. Mi azonban mást, többet szerettünk volna. Elképzelésünket segítette, hogy Laci végzettsége elektromérnök. Mi, a kis mécseseket a környezetet nem szennyező, „led” világításra cseréltük, és magukat a sziklaöbröket igyekeztünk hangsúlyozni. Akkumulátoraink apró 9.5-12 V-os elemek voltak. Több izgalmas látványos éjszakát töltöttünk így el a Kaptárköveknél. Még több és több „világító ablakra” vágytunk. Közben magunk is átéltük a fényvarázslat mágiáját. Egy-egy fénymágia időtartalma nem volt több, mint fél-egy óra. Ezt követően a felszerelést összepakoltuk és elvittük, nem háborgatva tovább a táj nyugalmát. Fény akciónkat eddig két alkalommal ismételtük meg közönség előtt is. Első ízben a Heves Megyei Fotóklub 2012. évi Fotótábora látogatott spirituális völgyünkbe, második alkalommal Szomolya lakóit varázsoltuk el játékunkkal.

Hangsúlyozom a köveket, a völgy lakóit nem háborítottuk. A túrák során a biztonságra, és humán ökológia egyensúlya fenntartásra különös gondot fordítottunk. Célunk a Kövek üzenete új értelmezése volt.

Ha a cikkel felkeltettük az érdeklődésedet keress minket. Légy részese az élménynek!

„Fénytúra Szomolya”

Tel:+36/30-339-8725


Kövecses Zsolt